Mit tanít az Ayurveda a diétáról?

Mi jut eszünkbe a diétáról? „Diéták százai árasztanak el minket.” „Mindenki más diétára esküszik.” „Betegeknek való étkezés.” Tegyük tisztába a fogalmat. 
A diéta helyes szóhasználatában nem korlátozások sorát jelenti, hanem támogatást. A diéta nem megszorítás, nem az ellenségünk, hanem segítőnk a jobb fizikai, szellemi, lelki egészség eléréséhez.

Helyre tettük a diéta fogalmát és megállapítottuk, hogy a diéta a barátunk, nem az ellenségünk. 🙂 Helyesen táplálkozunk, azaz a diétánk számunkra megfelelő. Mit értünk pontosan diéta alatt? Egyszerűen táplálékbevitelt. Táplálékunk lehet szilárd és folyékony egyaránt, de akár gáznemű is, gondoljunk csak a szénsavas üdítőkre. 

A diéta nem egy időszakos szenvedés, nélkülözés, hanem megfelelő napi rutin a táplálkozás terén. Más szóval az életmód szerves része. Ebben az értelmezésben aki diétázik, az helyesen táplálkozik. Természetesen lehet időszakos, speciális diétát tartani valamilyen egészségügyi cél elérése érdekében, de a cél elérése után áttérünk egy másik diétára, azaz egy más összetételű, helyes táplálkozásra. Más egy kisbaba megfelelő diétája és más egy élsportolóé.

Költői kérdés, hogy vajon mi az, amivel a legtöbbet tehetünk egészségünk fejlesztéséért. Természetesen a megfelelő diétával. Az ayurveda szerint a helyes diéta megismerése és követése a legfőbb lépés egészségtudatos fejlődésünkben. 

A diéta csodákra képes. Indiában vannak olyan ayurvédikus gyógyközpontok, ahol kizárólag csak diétával gyógyítanak. Helyes diétával a betegségek nagy részét meg lehet előzni és a betegségek felét meg lehet gyógyítani. A jó diéta fél siker az egészséges életmód felé vezető úton.

Nagyon leegyszerűsítve az ayurvéda háromféle minőséget / energetikát / dóshát különböztet meg. Minden élőlény születésétől fogva e három minőség egy adott, rá jellemző kombinációjában létezik. A három minőség kombinációjából pedig hét alaptípust /testtípust különböztetünk meg. A hármas és a hetes szám mágikus szimbolikája a magyar népmesékre is jellemző.

A dóshákat tehát egyszer hármas felosztásban és azok kombinációjában értelmezzük, más iránt két fő típusba is besorolhatók. Megkülönböztetünk strukturális és funkcionális dósha kombinációt. Születéskori jellemző dósa kombinációnkat az ayurvéda vikritinek / vikrutinak nevezi. Valójában a három alap dósha ránk jellemző, egyedi kombinációjáról van szó, mely születésünkkor jellemzően meghatároz minket. Ez egész életünk folyamán így is marad.

A dósha kombinációk két típusa a strukturális és a funkcionális. Strukturális és statikus tehát a születéskori, funkcionális és mindig változó pedig az aktuális, más néven a prikriti. Erre érdemes odafigyelni. Életünk folyamán a belső és külső hatások miatt a dósha kombinációnk ideiglenesen vagy tartósan megváltozik. Kibillenésről akkor beszélünk, ha a változás problémát okoz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó cikkek: